Kataja savustettua Benella kirjolohta

Benella savukirjolohi

Kataja savustettua Benella kirjolohta, Dushesseperunaa, paistettuja juuressuikaleita ja punajuuritikkuja
4 hengelle valmistusaika 1,5tuntia
Savustettu kirjolohi onnistuu helposti kotona tai mökillä sähkösavustimella, mihin tarvitaan vain leppälastuja, pieni katajanoksa ja muutama palasokeri
Ainekset
N. 1,5-2 kg Benella kirjolohta
3 palasokeria
5 desilitraa leppälastuja (savustukseen)

1 kg jauhoista perunaa
2 keltuaista
100g voita
½ tl mustapippuria
1 tl sokeria
2 tl merisuolaa
½ tl muskottipähkinää
Pursotinpussi sekä suutin
3 porkkanaa
2 kevätsipulia tai 1 keltasipuli
nippu ruohosipulia
2 pientä punajuurta
voita, suolaa ja mustapippuria
Ohje
Leikkaa kirjolohi annospaloiksi. kuivaa talouspaperilla kalan pinta. Laita kalan palat savustimen ritilälle (kannattaa öljytä ritilät niin kala irtoaa helpommin ritilältä). Laita savustimen savustuspellille (Huom. EI rasvantippumispellille) leppälastut, sokeripalat ja katajanoksa makua antamaan
Savusta kaloja n. 20 min. voit kokeilla sisälämpötilan mittarilla. Kalan hyvä sisälämpötila on 45 astetta.
Suolaa kalat kevyesti merisuolalla, anna vetäytyä ja maustua leivinpaperin sisällä
Keitä kuoritut perunat merisuolalla maustetussa vedessä. Säästä hieman keitinvettä
Soseuta perunat, lisää voi ja keltuaiset sekä mausteet joukkoon. Vatkaa perunamassa tasaisesti. (Lisää keitinvettä, jos massa on kovin paksua.)
Pursota perunamassa kauniille posliinivadille tai uunipellille ja kuorruta uunin yläosassa 200 asteessa kauniin ruskeaksi
Suikaloi juurekset pieniksi tikuiksi ja paista pannulla. Punajuuri kannattaa keittää etukäteen n. 40 min.
ja suikaloida tikuiksi hieman jäähtyneenä
Asettele kalat dushesseperunan viereen ja koristele reilulla ruohosipulisilpulla